Както знаем, двуконтурното отопление на дома означава, че генераторът за топлина загрява отделно водата за радиаторите (първото разклонение) и за гореща вода (второто разклонение). Тази схема на работа в днешно време е много популярна заради нейната универсалност и комфортност.

За да работи тази мрежа, първо, е необходим двуконтурен отоплителен котел, който може да нагрява и топлоносителя, и водата за снабдяване с гореща вода. Как може да се реализира тази схема на отопление в частен дом с двуконтурен котел, ще разгледаме в тази статия.

Особености на двуконтурните генератори на топлина

  • Плюсове и минуси на двуконтурните котли за отопление и снабдяване с топла водаОсновната разлика на тези агрегати от едноконтурните им братя е, че топлинната енергия се използва не само за нагряване на водата в отоплителния контур, но и в разклонението за снабдяване с гореща вода.
  • Едноконтурните аналози освен това могат да се използват за загряване на вода. Това се случва в резервоар за съхранение с помощта на косвено нагряване. Топлоносителят заедно с това ще отдава частично енергия, като ще преминава през допълнителен топлообменник в термично изолиран резервоар.
  • Основната разлика на заводския двуконтурен агрегат от самоделните системи е директното енергийно предаване на топлина от горещата вода.

Обърнете внимание! Когато проектирате системата, имайте предвид нещо много важно при схемата за отопление с двуконтурен котел – докато работи кранът за топла вода, котелът спира да нагрява топлоносителя и се превключва на контура за снабдяване с гореща вода.

Как работи този котел на практика?

За грамотното отопляване на сгради с голяма площ звучният режим на работа на двуконтурния котел не е най-важното нещо. Този вид сгради имат висока топлинна инертност. Изхождайки от това, освен когато котелът в продължение на няколко часа загрява водата само за домакински нужди, температурата в дома ще се промени само с 1-2 градуса.

Когато сградата е малка и не е достатъчно изолирано, инертността е сериозен параметър. Отоплителните радиатори и водата в тръбите в този случай трябва да изстиват колкото се може по-дълго време. Това може да се постигне, ако изберете радиатори с голям обем на секциите и тръби с увеличено сечение.

Ако имате нужда от големи обеми и постоянно използване на топла вода, най-добре не поставяйте двуконтурен котел. В този случай най-подходяща ще е схема за отопление с два котела или с едноконтурен котел и колонка за загряване на водата. Двуконтурният котел няма да може да поддържа комфортна температура в помещенията, ако започне да работи през повечето време за загряване на топлата вода.

Обърнете внимание! В този случай, при приключване монтажа на котела, циркулацията в отоплителната мрежа ще приключи веднага. Възстановяването ѝ ще е продължително. В хода на повторното напълване с топла вода радиаторите ще се затоплят неравномерно. Температурата в помещенията ще се разпредели некомфортно.

Инсталиране на отоплителна система в малка сграда

Ще разгледаме схема за монтиране на двуконтурен котел за отопление, ако сградата е едноетажна и малка (до 100 кв.м.) и е с две отделни помещения.

Оптимална в този случай би била еднотръбната мрежа. Тя не е сложна по конструкция и за монтаж, при експлоатацията ѝ практически не възникват неприятности. Освен това цената на системата няма да е висока благодарение на по-малкото материали, които се използват.

Реализиране на схемата

Схема за отопление на малък дом и на голяма сграда с двуконтурен котелКогато сградата е малка, това значи, че и живущите в нея са малко. Това означава, че и консумацията на топла вода ще е малка. В този случай не се отказвайте от не толкова инертните, но прекрасни и добре отдаващи топлина алуминиеви радиатори. Чугунените радиатори са с голяма топлинна мощност, но в повечето случаи не са естетически красиви. Количеството на топлоносителя в тръбите в този случай се препоръчва да се увеличи. Оптималното решение на задачата е да се повиши сечението на изделията. Количеството вода в контурите е добре да се увеличи с 1.6 пъти. Всички радиатори трябва да се монтират, без да се отваря контурът, паралелно на него. Схемата на свързването им може да е диагонална или долна.

Инструкцията препоръчва на всеки радиатор да се постави:

  • Дросел (за балансиране на подаването);
  • Връщащ спирателен вентил;
  • Кран за отвеждане на въздуха извън системата в дясната или лявата горна капачка.

Вариант с долно свързване

Тук няма нужда да се намалява сечението на основния контур и да се прекъсва. Веднага след топлогенератора тръбата на контура трябва да се извие рязко във вертикално положение, за да се свърже, след което трябва да се наклони за постоянно надолу.

Обърнете внимание! Това свързване на тръбите е доста сложно и неестетично. Но е необходимо, за да може при изключване на помпата отоплителните радиатори да се нагряват благодарение на естественото циркулиране на топлоносителя.

Преди котела (по хода на преминаване на топлоносителя) се поставя разширителен резервоар. Той ще компенсира повишаването на обема на водата при нагорещяването ѝ. Резервоарът трябва да има обем, съставящ 10% от обема на топлоносителя.

Какво да правите, ако къщата Ви е с голяма площ?

За голяма двуетажна къща с много отделни помещения оптимален вариант би била двутръбната схема на отопление. Тя трябва да има горен пълнеж и постоянно свързване с радиаторите. Директно от топлинния генератор водата тече нагоре по тръбата. Тя обхваща сградата по покрива или тавана на горния етаж. След това водата попада в щрангове, към тях са свързани радиаторите. Те не прекъсват целостта на щранговете. Всеки уред има регулиращ дросел и проводник.

Предимства и недостатъци на двуконтурните котли - качество на отопление и на затопляне на водата за битови нужди.Трябва да се монтира спирателен вентил на второто разклонение на тръбопровода. Може да се постави само един кран за отвеждане на въздуха и да се върже към разширителния резервоар на горната част на контура. По втората (долната) тръба, която обхваща сградата по мазата или пода на първия етаж, водата изтича обратно в котела.

 Обърнете внимание! Това свързване на двуконтурен котел за отопление има едно голямо предимство. Ако е необходимо, може да функционира благодарение на естествената циркулация на топлоносителя. В качеството на свързващ колектор тук може да бъде тръба за поток на водата към горната част на пълнежа.

С други думи, системата с тази схема може да работи без зависещи от електричеството агрегати (например помпа). Имайки предвид това, ако се появят форсмажорни обстоятелства, в никакъв случай няма да Ви е студено.

Увеличаване на топлинната инертност на системата

Можете да повишите сами топлинната инертност на отоплителната система в дома си. Можете да го направите лесно, ако изберете малко по-голямо сечение на контурните тръби, отколкото е по проект. Освен това можете да смените радиаторите от алуминий с чугунени. Те са с повече секции, което увеличава топлинната проводимост и топлинния обем. Битува мнението, че всички чугунени радиатори за отоплителна система не са с красив дизайн. Но това не е така. Да, морално остарелите модели от Бай Тошово време все още ги има. Но освен тях пазарът предлага и модели от кован чугун или стенни радиатори с плоски естетични форми.

Често мансардният или вторият етаж на дома през зимата се ползва, когато например идват гости. Тогава добър вариант ще е да използвате отоплителна схема с два генератора на топлина и отделни еднотръбни контури за всеки етаж. В този случай котелът за горния етаж ще се използва през по-голямата част от времето в икономичен режим, тоест ще поддържа температура около +5 градуса.

Най-евтиният вариант за преодоляване на всички неприятности

Може да усъвършенствате отоплителната мрежа вкъщи, като повишите многократно топлинната ѝ инертност. За тази цел трябва да добавите в схемата акумулатор за топлинна енергия (резервоар за съхранение). Той представлява съд с обем 300-2000 л, който има две разклонителни тръби. Резервоарът топлоизолира добре и така намалява загубите на топлина. Съдът помага да се съхраняват огромни обеми гореща вода. Ако котелът се спира, се хаби вода от този резервоар. Ясно е, че колкото по-голям е резервоарът, толкова по-бавно ще изстиват радиаторите.

Акумулаторът за топлина може да се постави във всяка част на отоплителната система. Може да се монтира в мазата. За тази цел трябва да се прекъсне долният контур с две разклонителни тръби. Може да се постави агрегат в килера. Акумулаторът ще компенсира спадовете в температурите на топлоносителя, докато котелът нагрява водата за битови нужди. Вариантът е много изгоден, ако котелът работи с електричество.

Обърнете внимание! Подразбира се, че този вариант си има и своите минуси. Например топлинният акумулатор струва доста скъпо.

Извод

Двуконтурният котел за отопление има както плюсове, така и минуси. При нужда минусите могат да се намалят значително. Така че можете да имате достатъчно удобна система, която ще снабдява дома Ви и с топлина, и с топла вода.